zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

МЗ обяви процедурата за доставка на лекарства за 2006 г.



Получените оферти ще бъдат разгледани на 31.01.2006.

София, 13 декември 2005, здраве.bg

Министерството на здравеопазването обяви открита процедура за доставка на лекарства за 2006 г. по Наредба №34 на МЗ от 25 ноември 2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване.
136 са лекарствата, включени в процедурата.
Изготвената спецификация включва наименование на лекарствените продукти по международно непатентно наименование и по химико-терапевтични подгрупи, количествата за договаряне, максималната стойност за единица лекарствено вещество и кода на заболяването по МКБ-10.
В изготвената спецификация има лекарства за всички диагнози от досега съществуващите в наредбата. В нея няма и отпаднали лекарствени продукти в сравнение с процедурата за 2005 г., освен тези, които не отговарят на изискванията и критериите на Наредба 34. Едното условие е те да са включени в позитивния лекарствен списък на България, а второто – да са в реимбурсната листа и да се покриват от обществен фонд на поне 3 от определените 8 референтни страни (Словения, Гърция, Чехия, Полша, Словакия, Румъния, Унгария, Латвия).
Увеличават се количествата на лекарствени продукти за базова терапия. По този начин ще се осигури лечение на по-голям брой пациенти. Останалите лекарствени продукти са запазени на нивата от тази година. Увеличени са количествата лекарства за деца. Въведена е отделна квота за специфични лекарствени форми, подходящи за тях (например, лекарствени форми за деца след трансплантация).
За първи път спецификацията е изработена освен по международни непатентни наименования, но и като срещу всяко международно непатентно наименование е посочен код на заболяването по МКБ-10. По този начин се определя кои лекарства за лечението на кои заболявания ще се отпускат, в съответствие с техните показания и утвърдените терапевтични схеми. Това дава възможност да се осъществява по-стриктен контрол върху тяхното изписване.
Спецификацията включва и договаряне по химико-терапевтични подгрупи...

 
добави в:
 
Още по темите:
нормативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.