zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Пристрастието към сладкото и соленото зависи от характера



Пристрастието към сладкото и соленото зависи от характера

Психологическият фактор е най-важен за вкусовите предпочитания, твърди проучване.

здраве.bg

Резултатите от нашето изследване ще помогнат по-добре да се разберат вкусовите предпочитания на хората, особено на тези с наднормено тегло, твърди ръководителката на екипа Кристина Елфхаг от Каролинския институт (Karolinska Institutet) в Стокхолм, Швеция.

Според данните на Световната здравна организация (СЗО), около 300 милиона хора по света днес страдат от затлъстяване. Техният брой в Европа нараства, но не толкова бързо, колкото в САЩ, където 1/4 от възрастното население страда от затлъстяване.

Досега науката смяташе, че вкусовите пристрастия на силния и слабия пол са се различавали, като пълните мъже предпочитат продукти с високо съдържание на белтъчини и мазнини, а пълните жени - с високо съдържание на въглехидрати и мазнини.

Новите изследвания обаче показват, че половите различия не играят роля в пристрастието към един или друг продукт, а от далеч по-голямо значение е психологическият фактор.

В изследването са взели участие пациенти, които са се лекували от затлъстяване. Данните обхващат техните навици на хранене и личните качества на участниците. 27% от тях са предпочитали само сладко, 28% -само мазно, а 10% са обичали и едното и другото.

Съпоставянето на навиците за хранене и личностните характеристики показва, че мазна храна са предпочитали хората с нисък праг на съзнателно ограничаване в яденето. Неуверените в себе си и озлобени към живота хора са отдавали своето предпочитание на сладкото.

Това наблюдение потвърждава резултатите от редица други изследвания за това, че захарозата може да намали хроничния стрес, който води до изработването на голямо количество хормони -глюкокортикоиди, които активизират желанието за успокояване с помощта на храната, обяснява Елфхаг.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    психология    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.