Discover публикува в новия си брой любопитни факти за съня."> Discover" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

20 любопитни факти за съня



20 любопитни факти за съня

1/3 от живота на човека преминава в сън.

здраве.bg

Американското научно-популярно списание Discover публикува в новия си брой любопитни факти за съня. Според статистиката именно в сън човек прекарва средно 1/3 от своя живот.

1. Хроничното хъркане, ако нищо друго не е помогнало, може да се лекува с помощта на пластика на небцето и глътката и хирургическа процедура. Възможен страничен ефект е промяната на тембъра на гласа.

2. Още една възможност за лечението на хъркането е инжектиране в небцето на специално вещество, което укрепва меката тъкан. Тази техника се нарича сноропластика от гръцката дума plastos (формиран) и английската snore (хъркам).

3. Изследване, проведено през 2002 г. в Университетa на Оксфорд (University of Oxford) е показало, че традиционният начин за борба с безсънието - броенето не е ефективен. Тази умствена дейност е буквално скучна и само увеличава чувството за безпокойство, респективно проблемите.

4. Средният срок на годност на един матрак е 8-10 години. За този период в него се натрупват различни опасни вещества, някои от които са изключително вредни – особено за живота на децата.

5. Възрастната дървеница може да живее в леглото без храна почти една година.

6. През 2004 г. в САЩ са издадени 35 милиона! рецепти за сънотворни лекарства. През последните 4 години броят на хората в света на възраст от 20 до 44 години, приемащи сънотворни, се е удвоил.

7. Само в САЩ всяка година стават повече от 100 000 автомобилни произшествия поради заспиване на водача зад волана.

8. Компанията Volvo планира да въведе в своите автомобили система, която ще следи очите и главата на водача, както и движението на волана. Ако шофьорът започна да “клюма с глава”, автоматично ще се включват мигащи светлини.

9. Изследване, проведено за период от 6 години, показва, че при хората, които спят по 6-7 часа в денонощието, смъртността е по-ниска, отколкото при тези, които спят 8 часа.

10. През 1964...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    деца    психология    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.