zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Наркоманията настъпва, твърди доклад на ООН



5% от населението на планетата употребява наркотици, сочат данните.

6 юли 2006, здраве.bg

Около 200 милиона души в света употребяват едни или други наркотични вещества, се твърди в публикувания преди дни на сайта на OOH доклад, изготвен от Комисията на организацията за борба с наркотиците и престъпността.
Според данните от доклада, 5% от населението на Земята на възраст от 5 до 65 години употребяват наркотици. Първо място по разпространеност заема марихуаната, следвана от опиума и неговите производни, включително и хероин. На трето място е кокаинът.
В доклада се посочва и фактът, че плантациите за опиев мак в Афганистан се разширяват, като едновременно с това в Европа застрашително се увеличава употребата на кокаин.
В отчета също става дума за “много големия брой образовани и развити жители на Европа, които употребяват кокаин, но отричат своята зависимост от него”.
Тревожен, според експертите на организацията, е и фактът, че наркоманията сред “звездите” често се представя от средствата за масова информация без всякаква критика и дори със симпатия, което създава сред растящото поколение напълно погрешна представа за наркотиците.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.