zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът не влияе отрицателно на сърцетоПредположенията за връзката на стресовите ситуации с развитието на сърдечно-съдовите заболявания остават само хипотеза.

5 юли 2006, здраве.bg

Стресовите състояния всъщност намаляват вероятността от поява на сърдечно-съдови заболявания, сочат данните от мащабно изследване на британски учени под ръководството на доктор Джон Маклауд (John Macleod), съобщи Би Би Си.

Специалистите от Университета в Бирмингам (University at Birmingham) са провели изследване, в което са взели участие повече от 5,5 хиляди души на средна възраст, чиетоздравословно състояние е било наблюдавано от лекарите в продължение на 21 години.

Резултатите от изследването проследяват ясната връзка между стреса и увеличаването на оплакванията от стенокардия - един от признаците за заболяване на сърцето. Освен това по-високото ниво на стрес, за който са разказвали участниците, е било пряко свързано с честотата на постъпване в болница по поводи, свързани с болести на сърцето, а също и с психилогически проблеми.

Изненадващо за мнозина, учените докладват, че високото ниво на стреса фактически намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания, а обратните резултати от предишни изследвания са се базирали само на думите на пациентите за нивото на стреса и заболяванията.

Хората, които много споделят за своя стрес, по правило имат добра професия и въпреки че много от тях пушат, употребяват алкохол и отделят малко време за физическа активност, те имат добро здраве.

Според Маклауд материалното благосъстояние на тези хора им осигурява по-доброто здраве. За него бедността оказва по-негативно влияние върху организма, отколкото пушенето, алкохолът и недостатъчната физическа активност.

Учените правят извод, че връзката между стенокардията, стреса и честите постъпвания в болница може да бъде обяснена с това, че хората, които говорят повече за своя стрес, по-често се оплакват на лекарите. “На практика липсват всякакви научни доказателства и обективни признаци връзка между сърдечно-съдовите заболявания и стреса”, смятат британските специалисти.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.