zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Стресът не влияе отрицателно на сърцето



Предположенията за връзката на стресовите ситуации с развитието на сърдечно-съдовите заболявания остават само хипотеза.

5 юли 2006, здраве.bg

Стресовите състояния всъщност намаляват вероятността от поява на сърдечно-съдови заболявания, сочат данните от мащабно изследване на британски учени под ръководството на доктор Джон Маклауд (John Macleod), съобщи Би Би Си.

Специалистите от Университета в Бирмингам (University at Birmingham) са провели изследване, в което са взели участие повече от 5,5 хиляди души на средна възраст, чиетоздравословно състояние е било наблюдавано от лекарите в продължение на 21 години.

Резултатите от изследването проследяват ясната връзка между стреса и увеличаването на оплакванията от стенокардия - един от признаците за заболяване на сърцето. Освен това по-високото ниво на стрес, за който са разказвали участниците, е било пряко свързано с честотата на постъпване в болница по поводи, свързани с болести на сърцето, а също и с психилогически проблеми.

Изненадващо за мнозина, учените докладват, че високото ниво на стреса фактически намалява смъртността от сърдечно-съдови заболявания, а обратните резултати от предишни изследвания са се базирали само на думите на пациентите за нивото на стреса и заболяванията.

Хората, които много споделят за своя стрес, по правило имат добра професия и въпреки че много от тях пушат, употребяват алкохол и отделят малко време за физическа активност, те имат добро здраве.

Според Маклауд материалното благосъстояние на тези хора им осигурява по-доброто здраве. За него бедността оказва по-негативно влияние върху организма, отколкото пушенето, алкохолът и недостатъчната физическа активност.

Учените правят извод, че връзката между стенокардията, стреса и честите постъпвания в болница може да бъде обяснена с това, че хората, които говорят повече за своя стрес, по-често се оплакват на лекарите. “На практика липсват всякакви научни доказателства и обективни признаци връзка между сърдечно-съдовите заболявания и стреса”, смятат британските специалисти.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.