zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха ваксина срещу СПИН на основата на домати



3 юли 2006, здраве.bg

Разработката е на учени от Сибирския институт по физиология и биохимия на растенията в Иркутск. Тя действа и срещу хепатит В, като засега е под формата на специфични, генномодифицирани домати, съобщава списание New Scientist.
Основата на ваксината е съставена от синтетична комбинация от фрагменти на ДНК на вирусите на ХИВ и хепатита, поясняват професор Рюрик Саляев и неговите колеги. За създаването на тази генетична информация в доматите е била използвана бактерията Agrobacterium tumefaciens, обитаваща почвата.
След въвеждането на ДНК-вирусите, в доматите са се изработили белтъчини - няколко протеини на ХИВ и един от протеините на хепатит В т.н. повърхностен антиген на вируса на хепатит В.
Протеините на вирусите, попаднали в организма на човека или животното заедно с доматите, играят ролята на антигени - чужди компоненти, в отговор на които в организма започва произвеждането на антитела. Стимулирането на имунната система води до унищожаване на вирусните белтъчини, съдържащи се в доматите, също както и на вирусите, намиращи се в организма на болния.
Създателите на ваксината, вече са я тествали с успех върху опитни животни.
Ако клиничните изпитания, които започват в най-скоро време, се окажат успешни, новият препарат ще се прилага под формата на таблетки, което ще позволи на пациентите лесно и самостоятелно да контролират неговото дозиране.
Специалистите твърдят, че предимство на препарата е и това, че той не се нуждае от особен температурен режим на съхраняване и не са необходими игли, т.е. ще се намали вероятността от инфекции.
Досега всички опити да се създаде ваксина срещу ХИВ са безуспешни. Ваксина против причинителя на хепатит В вече е създадена, но нейното приложение е ограничено поради високата й цена.
Резултатите от новата ваксина бяха представени на Международния конгрес по инфекциозни заболявания в Лисабон в средата на юни тази година.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.