zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никотинът действа по-дълго при мъжете3 юли 2006, здраве.bg

В женския организъм никотинът се разпада по-бързо, отколкото в мъжкия. Това са резултатите от проучване, проведено в Университета на Калифорния (University of California), по време на което в организма на доброволците от двата пола е било вкарвано по изкуствен път еднакво количество никотин.
Данните от наблюденията показват, че в женския организъм разпада на никотина е значително по-бърз отколкото в мъжкия – съответно 132 и 118 минути. Още по-бързо (96 мин.) се е разпадал той в организма на жените, използващи орални контрацептиви.
Според ръководителят на проекта проф. Нийл Беноуиц (Neal Benowitz), скоростта на метаболизма на никотина явно се влияе от количеството женски полови хормони в организма, а то може да намалява или увеличава никотиновия глад.
Затова американските специалисти смятат, че тяхното откритие може да се използва за създаването на никотинзаместваща терапия.
Това становище, макар и косвено, се подкрепя от резултатите в други изследвания, според които лечението на зависимостта от тютюна показва по-добри резултати при мъжете, отколкото при жените.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    
 

more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.