zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очаква ни най-горещото лято от 400 години насамТова твърдят учени, работещи по проект на НАСА.

28 юни 2006, здраве.bg

Глобалното затопляне, основна причина за което са някои човешки дейности, ще доведе до най-горещото лято поне от 400 години насам, твърдят експерти от NASA.
Като цяло последните няколко десетилетия са най-топлите за последните 1600 години, смятат учените и твърдят, че на това е много вероятно да се дължи увеличението на различните стихийни бедствия като урагани и торнадо, чиято сила през миналата година беше невиждана и които започнаха да връхлитат дори някои нетипични за тях места.
“Само през 20 век средната температура на Земята се е увеличила с над половин градус”, съобщават специалистите, които в продължение на половин година са правили компютърна възстановка на движението на температурите през последните 2000 години.
“Много вероятно е нашата планета да не е била по-гореща през последните доста над 1000 години. Просто в Античността и Средните векове науката не е била достатъчно развита в това отношение, за да ни остави данни”, посочват американските учени. “Сигурно е обаче, че на Земята не ще да е имало толкова горещи лета колкото през 21 век и причините за това не са в някакви промени, свързани с планетата като такава или развитие на Слънцето, а в човешката дейност. И нищо не показва, че тази тенденция скоро ще се промени”.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.