zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диетата при захарен диабет е идеална за всеки



28 юни 2006, здраве.bg

Това твърдят израелски учени от Университета на Тел Авив след събиране и обработка на подробни данни за начина на хранене и диетите при болните от захарен диабет, съобщи Би Би Си.
“Ако сте решили, че е време да се заловите със своето здраве и да въведете ред в своето тяло, не е задължително да се измъчвате със строги диети и да харчите пари за таблетки”, съветват израелските специалисти. “Просто поговорете с човек, който няколко години е болен от захарен диабет и още няма сериозни нарушения в своя организъм.
Попитайте го как е постигнал това и той ще ви разкаже “тайната”, с помощта на която всеки човек може да остане здрав и щастлив в продължение на много години”.
Един от основните проблеми на съвременната цивилизация е преяждането. Хората без да подозират това, заставят органите на храносмилателната си система да работят до краен предел. Едно от най-уязвимите места в организма е задстомашната жлеза. Именно този орган най-силно е подложен на “въглехидратната заплаха”.
Да се прехвърля върху лекарите отговорността за проблеми, които сме способни да разрешим сами, е неправилно. Специалистите могат да ни съветват и лекуват, но само от нас зависи подобряването на собственото ни здраве.
Несериозно е да се мисли, че основна причина за диабета е храненето т.е. че от диабет боледуват хора, които употребяват продукти, съдържащи голямо количество захар. В случаите когато това неистина е така, най-често те наистина са с наднормено тегло. А пълнотата провокира диабета.
Данните от статистиката могат да се тълкуват като предупреждение към хората да не се отнасят повърхностно към своето здраве. Броят на болните по света, страдащи от диабет, превишава 150 млн. души и техният брой непрекъснато расте. Според експерти от Световната здравна организация (СЗО) на всеки 15 години може да се очаква удвояване броя на болните от захарен диабет.

Статистика
Захарният диабет заема 3 място в света по брой на заболелите след сърдечно-съдовите...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    хранене и диети    любопитно    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.