FDA) одобри използването на нов медикамент, предназначен за"> FDA) одобри" />
zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нов медикамент за терапия на ХИВ-инфекции влезе в употребаЗа момента той е регистриран и разрешен за употреба само в САЩ.

27 юни 2006, здраве.bg

Федералната агенция по лекарствата на САЩ (FDA) одобри използването на нов медикамент, предназначен за борба със СПИН, се съобщава в официалния бюлетин на ведомството (пълния текст).
Новият препарат е разработен от фармацевтичната компания Johnson&Johnson и е предназначен за комплексна терапия на пациенти, при които другите лекарства нямат ефект.
Новият медикамент носи наименованието Презиста (Prezista) и е инхибитор на протеазата, разработен за терапия на формите на ХИВ, устойчиви към действието на другите препарати. Неговото действие се основава на потискане на жизнената дейност на вируса и неговото размножаване.
Този препарат, известен също с наименованието ТМС114, се назначава заедно с ниска доза ритонавир (друг инхибитор на протеазата), за да се намали разграждането на Презиста в организма и да се увеличи неговата концентрация в тялото на пациента.
С вируса на СПИН по официални данни в момента са заразени около 40 млн души по целия свят. Вече има разработени различни видове терапия на ХИВ, но основен проблем за специалистите е устойчивостта на вируса към лекарствата, тъй като той бързо мутира.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    лекарства    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.