zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Откриха хормона на съня във виното



Според италиански учени това обяснява традиционното му използване за борба с безсънието.

23 юни 2006, здраве.bg

Гроздето, от което се произвеждат всички по-известни видове червено вино, съдържа голямо количество от хормона на съня – мелатонин, твърдят италиански учени от Университета в Милано (Universita degli Studi di Mialno - Bicocca).
В организма мелатонин се произвежда от епифизата. Този хормон се отделя през тъмната половина от денонощието и сигнализира на организма, че е настъпило време за сън.
Фактът, че мелатонинът се съдържа в люспите на гроздето, според италианските учени, обяснява защо много хора използват виното като средство против безсъние.”Мелатонинът във виното помага да се регулира ритъма на съня и бодърстването точно така, както и естественият мелатонин в организма на бозайниците”, съобщава проф. Ирити Марчело (Iriti Marcello), ръководител на изследователския екип.
Ако откритието на италианските учени бъде доказано от планираните допълнителни изследвания, това ще опровергае досегашното схващане в науката, че мелатонин може да се образува само в организма на бозайниците.
Сегашните данни от опитите на миланските учени показват, че концентрацията на мелатонина в гроздето може да се повиши с помощта на ваксина за растения (бензотиадиазолин).
Американски експерти от Massachusetts Institute of Technology обявиха тези изследвания за неубeдителни и изказаха съмнения, че това е вещество, което само прилича на мелатонина.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.