zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Създадоха нов медикамент срещу никотиновата зависимост



26 юни 2006, здраве.bg

Според статистиката, пушачите, които правят опит да се откажат от пушенето с помощта на лекарствени препарати или различни никотинови заместители, постигат 2 пъти по-голям успех, отколкото тези, които разчитат само на волята си.
Но въпреки ефективността на препаратите, 80% от отказалите този вреден навик, започват да пушат отново след не повече от година. Затова и разработването на нови, по-ефективни медикаменти, подпомагащи отказа от тютюнопушене продължава.
Според проучванията, приблизително 2/3 от активните пушачи всъщност искат да се разделят с този вреден навик.
Съвременният подход към лечението на никотиновата зависимост се състои и в използването на медицински препарати. Пластирите, дъвките и аерозолите за вдишване позволяват на пушачите да намалят никотиновия глад, който съпровожда отказването на цигарите. Използваните средства, като правило, съдържат никотин в много по-малка концентрация, отколкото тютюнът. Единственият препарат, който се използва в момента и не съдържа никотин е Zyban - медикамент, което първоначално се е използвал за лечението на депресии.
Американската фармацевтична компания Prizer съобщи, че е разработила нов медикамент - Варениклин (Varenicline). Той не съдържа никотин и действа върху същите центровете, върху които въздейства никотинът, стимулирайки изхвърлянето на допамин (“хормона на удоволствието”). Препаратът намалява разликата в произведеното количество допамин в процеса на пушене и в процеса на освобождаване от навика, което облекчава зависимостта и значително удължава периода на ремисия (отказването от пушенето).
Клиничните изпитания, проведени за период от 12 седмици, показват, че почти половината, а именно 44% от пациентите, приемали варениклин 2 пъти дневно, са се освободили от вредния навик. Успехът от прилагането на новия медикамент е значително по-висок, отколкото при прилагането на Zyban - 30%.
Специалистите днес смятат, че “коренът на злото” в тютюнопушенето се крие не само в зависимостта от никотина, който попадайки...

 
добави в:
 
Още по темите:
лекарства    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.