zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Психотерапията увеличава шансовете за забременяване



23 юни 2006, здраве.bg

Психотерапевтичните сеанси, помагащи за справяне със стрeса, значително увеличават шансовете за зачатие при жените, страдащи от безплодие. Този извод, направен от американските учени от Университета Емори (Emory University) в Атланта, Джорджия, бе представен в техния отчет на ежегодната конференция на Европейското общество по ембриология и репродукция на човека.
В изследването са взели участие жени на възраст от 25 до 35 години с диагноза вторична аменорея (продължително нарушение в менструалния цикъл). При всички участнички е бил установен недостиг на гонадотропин - освобождаващия хормон (GnRH), който играе важна роля в регулирането на овулацията в съчетание с повишено ниво на хормона на стреса – кортизола). Продължителността на нарушенията в менструалния цикъл е била не по-малко от 6 месеца. Участничките са били разделени в две групи, като тези в първата в продължение на 20 седмици са посещавали курсове по когнитивно-поведенческа терапия с цел да повиши тяхната самооценка и да ги научи да се справят с повишените натоварвания и стрес. .Жените от втората (контролна) група не са получили никакво лечение. Към края на 20-та седмица менструалният цикъл се е възстановил при 80% от жените, посещаващи сеансите по психотерапия, докато в контролната група възстановяването на цикъла е било факт само при 25% от жените.
Според самите учени от екипа не може да се твърди, че стресът е причината за безплодието, но е доказано, че намаляването на нивото на хормона на стреса кортизол води до нарастване на изработваното от организма количество гонадотропин, отбелязва координаторът на изследователския проект Сара Берга (Sarah Berga).
Нейната изследователска група се готви да проведе ново по-мащабно изследване за потвърждаване на получените резултати. Очаква се в него да вземат участие от 2 до 4 хиляди жени, страдащи от нарушения в менструалния цикъл.
За това, че емоционалното състояние на жената оказва значително влияние върху вероятността...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.