zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Епидемия от безплодие заплашва света



Днес всяка 5 съпружеска двойка няма деца, се казва в доклад на СЗО.

21 юни 2006, здраве.bg

За последните 20 години броят на семействата, които нямат деца, е нараснал 3 пъти и специалистите вече говорят за епидемия от безплодие, която обхваща планетата, твърди доклад на Световната здравна организация (СЗО)

Кой е виновен - жената или мъжът?
Причините за безплодие са много. Най-често това е патология на щитовидната жлеза.
Трябва да се отбележи, че патологията на всеки орган на ендокринната система променя функциите на яйчниците при жените и води да нарушаване на фертилността на спермата при мъжете.
Липсата на нормална овулация при жените може да предизвика синдрома на поликистозните яйчници и тяхното преждевременно изтощаване. И в двата случая има значение генетичната предразположеност.
При жените също могат да възникнат и анатомични проблеми: ерозия на шийката на матката, миома, ендометриоза, различни кисти на яйчниците. И накрая - немаловажна причина за безплодието са абортите. Те не са просто хирургическа намеса, а хормонален срив, с който не всеки организъм може да се справи.
При мъжете безплодието понякога се налага да се лекува чрез хирургическа намеса. Често се срещат и усложнения от прекарани в детството заушка, травма на тестисите и т.н. Много разпространена причина е и липсата на почивка, коята лишава спермата от жизнеспособност.
Една от важните причини за безплодието и при двата пола са възпалителните заболявания, които се предават по полов път. При мъжете те водят до простатит или изменения в спермата, а при жените - до затруднения при проникването на сперматозоидите в матката или тръбата, където се извършва оплождането.

Неточната диагноза не е присъда
Съществува безплодие, за което и съвременните методи на диагностика на могат да определят точните причини. То се нарича идиопатическо. За щастие, статистиката сочи, че при около 60% от двойките с безплодие с неопределен характер при създаване на благоприятни условия (здравословен начин на живот, пълноценен отдих, хранене и т.н.)...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    секс и здраве    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.