zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Смесването на любов и омраза е резултат от ниска самооценкаЗа такива хора животът е единствено черно-бял, смятат американски специалисти.

здраве.bg

Хората, които възприемат своите отношения или като “100% добри”, или като “100% лоши”, всъщност са склонни към ниска самооценка, твърдят психолози от Университета Йейл (Yale University).

Участниците в проведеното от тях изследването е трябвало бързо да изберат от 10 прилагателни тези, които най-добре характиризират техните отношения с партньора, например топли, грижовни, завистливи, нечестни и т.н.

Учените са изследвали също различните други видове отношения: със съседите, с майката, с непознат човек.

Резултатите показват, че хората с ниска самооценка са отговаряли по-бавно, когато са редували прилагателни с позитивно и негативно значение и по-бързо, когато тези прилагателни са само положителни или само отрицателни. Хората с висока самооценка напротив са отговаряли бързо, независимо от последователността на прилагателните.

Самооценката на участниците е била определяна с помощта на т.нар. скала на Розенберг за самоуважението.

Ръководителят на изследването проф. Маргарет Кларк (Margaret Clark) твърди: “Хората с ниска самооценка трудно осъзнават, че техните партньори имат както положителни, така и отрицателни качества. Те се опитват винаги да класифицират случващото се около тях или като добро или като лошо”.

“Хората с ниска самооценка са постоянно загрижени от това, как близкият човек се отнася към тях. Когато всичко е добре, те идеализират партньора. Но, когато се окаже, че партньорът не е идеален, те обръщат внимание само на неговите негативни черти. Това им помага да оправдаят своето отдалечаване от партньора и да се защитят от възможната болка”, допълват още авторите на изследването, публикувано в Psychology Today.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.