zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

България засилва мерките срещу птичия грипСофия, 15 декември 2005, Агенция "Фокус"

След откриването през октомври на случаи на смъртоносния щам H5N1 на болестта птичи грип в Румъния и Турция, България засили наблюдаването на птицефермите и блатата около делтата на Дунав за възможни случаи на болестта, съобщава Ройтерс. Страната забрани вноса на птици от Румъния и Украйна, където бяха регистрирани такива случаи.
Александър Александров, директор на държавната ветеринарна служба в Северна България, заяви, че все още прелетните птици не са се установили в своите зимни убежища край две езера около Черно море.
“Ние можем да защитим страната. Миграцията на заразени птици не е толкова опасна; важното е да предотвратим пряк контакт между диви и домашни птици, за да избегнем евентуално разпространение на болестта.”
“Издали сме заповеди на фермерите да не пускат птиците извън фермите. Освен това сме повишили и санитарните стандарти в птицефермите, за да предотвратим разпространението на болестта.”
Румъния отдели 700 000 долара за компенсации на фермерите, засегнати от вируса. Около 60 000 птици бяха унищожени, а на производителите им беше наложена забрана да продават птици където и да е в страната.
“Земеделските министри на Германия, Украйна, България и Молдова възнамеряват да се срещнат през януари следващата година в Букурещ, за да обсъдят съвместни действия за борба с болестта”, заяви румънският министър на земеделието Георге Флутур.
Делтата на Дунав е най-голямата европейска блатиста местност и лежи на пътя на прелетните птици, които мигрират от Скандинавия и Русия към Северна Африка. В 19 румънски селища по делтата на Дунав бяха открити случаи на птичи грип. В девет от тях беше регистрирано наличие на H5N1, като в момента се изследват останалите, припомня Ройтерс.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    заболявания    
 

more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.