zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 едновременно добри, но и лоши храни



7 едновременно добри, но и лоши храни

Няма универсално полезни, както и няма универсално вредни продукти.

здраве.bg

Съществуват продукти, които са богати на мазнини, калории, холестерол и… разбира се, от мнозина те са обявени за вредни. Но, трябва всъщност да отбележим, че едновременно с това те притежават и редица полезни свойства, които понякога дори надвишават отрицателните.

1. Кашкавалът

Повечето видове кашкавал съдържат висок процент мазнини и калории, но и много калций. В този продукт има линолова (леноленова) киселина - CLA, която намалява риска от рак, сърдечни заболявания и диабет. Тя спомага и за отслабването, тъй като не позволява на мазнините да се натрупват.

Кажете “ДА” : на мазните видове със силен аромат и наситен вкус като фета, пармезан, синьо сирене. Дори малко парченце ще бъде достатъчно да се заситите и да изпитате удоволствие.
Кажете “НЕ” : на кашкавала с ниско съдържание на мазнини (18-20 %). Тези видове, за съжаление, не са достатъчно вкусни, те са практически без аромат, следователно не предизвикват бързо засищане и с тях може лесно да се преяде.

2. Шоколадът

Не си струва да вярваме на твърденията, че шоколадът провокира главоболието и появата на пъпки - няма преки доказателства в тази посока. Затова пък е известно, че маслото на какаото, благодарение на влизащите в неговия състав антиоксиданти, намалява риска от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Не се смущавайте от високото съдържание на мазнини в този продукт - те са основно т.н. “добри” (т.е. мононенаситени) и не повишават нивото на “лошия” холестерол в кръвта.
Шоколадът стимулира и изработването в мозъка на серотонин, който отговаря за доброто настроение.

Кажетe “ДА” : на горчивия шоколад. Той е най-полезен, тъй като съдържа най-голямо количество какаово масло. Избирайте сортове с ароматни вкусови добавки - бързо ще им се наситите и следователно ще икономисате калории.
Кажете “НЕ” : на шоколадовите кроасани, бисквити и сладки с пълнеж. Те са твърде калорични.

3. Млякото

То е богат източник на калций, но много хора го...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.