zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Скоро ще се “печатат” нови човешки органи



Евтина и бърза технология разработиха американски учени.

14 юни 2006, здраве.bg

Нов начин за отглеждане на изкуствени тъкани, известни с наименованието “биопечат” разработиха американски учени от Университета в Мисури (University of Missouri).
По време на своите изследвания учените забелязали, че капчиците на свързващите се клетки в диаметър от няколко стотни микрометри се “държат” като течна субстанция - разполагайки се плътно една до друга, те започват да се сливат и образуват слоеве, кръгове или други различни структури.
За да “напечатат” екземпляра, учените редуват слоеве от укрепващ гел с названието “биохартия” и капки от клетките.
Американските специалисти смятат, че може да се напечата всякаква зададена структура. Така например, за да се създадат тръбички, които биха могли да изпълняват ролята на кръвоносните съдове, са необходими клетки от мускулна тъкан и ендотелия, разположен по стените на артериите и вените.
Идеята за т.нар. биопринтер не е нова. Вече съществуват няколко опитни екземпляра, които работят на основата на модифицираните струйни принтери. Вместо мастило при тях се прилагат претеглени в течност клетки.
Тези “клетъчни капки” механически преминават една след друга през печатащата глава. Това позволява съществено да се увеличи концентрацията на клетките, поради което необходимата тъкан може да бъде отгледана значително по-бързо. Например вече е изпробвано, че “отпечатаното” сърце на кокошка може да започне да бие в унисон като истинско сърце само след 19 часа .
“Биопечатът” е важна стъпка в поточното създаване на органи и тъкани, тъй като предлага една евтина технология и минимални загуби.

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.