zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Епидемията от затлъстяване обхваща и Източна ЕвропаНаднорменото тегло постепенно става водещ здравен проблем след политическите промени в региона.

13 юни 2006, здраве.bg

Според данните на американски учени, публикувани в юнския брой на Europian Journal of Public Health, затлъстяването в страните от Централна и Източна Европа, в момента се разпространява значително по-бързо, отколкото на Западна Европа и САЩ.
Учените твърдят, че всички страни от бившия комунистически блок са достигнали, а някои дори и изпреварили по ниво на затлъстяване останалите страни.
Изследователите са си поставили за цел да установят връзката между затлъстяването и такива фактори на външната среда като икономическата ситуация, гастрономическите предпочитания на населението, степента на урбанизация на страната и стабилността на нейния политически режим.
Според техните данни, водеща позиция сред всички европейските страни по броя на страдащите от затлъстяване и наднормено тегло заема Унгария (19%), а на последно място е Норвегия (6%).
Според мнението на координатора на проекта Борсика Рабин (Borsika Rabin), повишеното ниво на затлъстяване е свързано с продължителния стрес, който преживява населението от регионите, които бързо преминават към западния начин на живот, негативното влияние на “бързата храна”, по-голямата достъпност на обществения транспорт и намаляването броя на хората, водещи активен начин на живот.
С особено бързи темпове затлъстяването са разпространява при жените, които са подложени в по-голяма степен на негативното влияние на факторите на външната среда, сочи още докладът.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.