zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Епидемията от затлъстяване обхваща и Източна ЕвропаНаднорменото тегло постепенно става водещ здравен проблем след политическите промени в региона.

13 юни 2006, здраве.bg

Според данните на американски учени, публикувани в юнския брой на Europian Journal of Public Health, затлъстяването в страните от Централна и Източна Европа, в момента се разпространява значително по-бързо, отколкото на Западна Европа и САЩ.
Учените твърдят, че всички страни от бившия комунистически блок са достигнали, а някои дори и изпреварили по ниво на затлъстяване останалите страни.
Изследователите са си поставили за цел да установят връзката между затлъстяването и такива фактори на външната среда като икономическата ситуация, гастрономическите предпочитания на населението, степента на урбанизация на страната и стабилността на нейния политически режим.
Според техните данни, водеща позиция сред всички европейските страни по броя на страдащите от затлъстяване и наднормено тегло заема Унгария (19%), а на последно място е Норвегия (6%).
Според мнението на координатора на проекта Борсика Рабин (Borsika Rabin), повишеното ниво на затлъстяване е свързано с продължителния стрес, който преживява населението от регионите, които бързо преминават към западния начин на живот, негативното влияние на “бързата храна”, по-голямата достъпност на обществения транспорт и намаляването броя на хората, водещи активен начин на живот.
С особено бързи темпове затлъстяването са разпространява при жените, които са подложени в по-голяма степен на негативното влияние на факторите на външната среда, сочи още докладът.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 

more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.