zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Очите помагат за ранното диагностициране на сърдечни заболявания12 юни 2006, здраве.bg

Нова очна диагностика, помагаща за определянето на цял спектър от сърдечно-съдови и други сериозни заболявания, донесе на своите създатели авторитетна награда, съобщи Би Би Си.
Екипът от учени, начело с професор Тин Вонг от Университетския център за изследване на очите в Мелбърн, е разработвал новата технология в продължение на няколко години.
Експертите са провели изследвания на повече от 20 000 пациенти и са разработили техника, която помага да се измери степента на свиване на малките кръвоносни съдове в очите, даващи сигнал за началото на едно или друго заболяване.
“Измененията в кръвоносните съдове на очите помага да се определят хората с висока степен на предразположеност към сърдечно-съдови заболявания, инсулт и диабет”, отбелязва професор Вонт.
Тези 3 типа заболявания са една от главните причини за смърт или загуба на трудоспособност в целия свят. Ефективната и своевременна намеса ще направи възможно диагностицирате им в много ранен стадия и с това ще помогне да се възпрепятства тяхното развитие.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    превенция    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.