zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Зеленият чай и т.нар. азиатски парадокс



Зеленият чай и т.нар. азиатски парадокс

Американски професор се опитва да обясни защо азиатците боледуват по-малко от рак и сърдечно-съдови заболявания.

здраве.bg

В Азия, където пушенето е широко разпространено, статистиката въпреки това отчита, че хората относително рядко боледуват от рак или сърдечносъдови заболявания. Учените обясняват това с факта, че азиатците пият много чай, особено зелен. Проф. Бауер Сумпио от Медицинския колеж към Университета Йейл публикува широк обзор, посветен на полезните свойства на чая.

Според една от теориите, антиоксидантът епигалокатехин галат (EGCG), съдържащ се в зеления чай, предотвратява окисляването на липопротеините с ниска плътност, което играе важна роля в патогенезата на атеросклерозата. Освен това той намалява агрегацията на тромбоцитите, регулира нивото на липидите. Всички тези фактори възпрепятстват развитието на сърдечносъдови болести.

Според други данни, цитирани от проф. Сумпио, EGCG предотвратява растежа на някои ракови образувания, подобрява работата на стомашно-чревния тракт, усвояването на алкохола, работата на бъбреците, черния дроб и задстомашната жлеза, защитава кожата и очите, помага при артрит. В традиционната азиатска медицина напитката се използва за лечение и профилактика на алергии, диабет, вирусни и бактериални инфекции, кариес и за подобряване на психическата и нервната система.

“За да се разбере механизма на действие на зеления чай са необходими още изследвания. Има обаче достатъчно доказателства, че той намалява риска от възникването на много хронични заболявания. А отказването на цигарите е най-малкото, което можете да направите за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания и рака”, смята авторът на обзора.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.