10 стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка.
здраве.bg
... само източник на енергия и въглехидрати. В тях се съдържат и много други вещества, необходими за здравето:
фибри, минерални съединения, витамини от групата на В и С. Погрешно е и мнението, че тези продукти способстват за натрупването на мазнините. В действителност съдържанието на енергия в нишестето е много по-малко, отколкото в същото количество мазнина или алкохол. Специалистите препоръчват да се употребява повече хляб като за предпочитане е черният или пълнозърнестият.
Стъпка 3
Разнообразни
плодове и
мазнините в количество повече от 400 г трябва да се приемат ежедневно допълнително от картофите. Употребата на зеленчуци трябва да превишава употребата на плодове.
И плодовете и зеленчуците са източник на антиоксиданти, фолиева киселина, желязо, витамини и минерали, които намаляват риска от развитие на повишено кръвно налягане, атеросклероза и други сърдечно-съдови заболявания.
Стъпка 4
Млякото и млечните продукти с ниско съдържание на мазнина и сол (кисело мляко, кашкавал) трябва да се употребяват ежедневно. От млечни продукти особено се нуждаят децата, подрастващите и жените, най-вече бременните.
Ако човек не употребява млечни продукти, то той трябва да включва в храната си други продукти, които са богати на калций - риба, зеленчуци с тъмнозелени листа.
Стъпка 5
Месото и месните продукти с високо съдържание на мазнини трябва да се заменят с бобови култури, риба, птици. Количеството на местните продукти като колбаси, кренвирши и пастети трябва да се ограничи.
Животинската мазнина способства за повишаването на нивото на холестерола в кръвта и увеличаването на риска от исхемична болест на сърцето.
Стъпка 6
Дневната употреба на мазнини трябва да бъде от 15 до 30% от дневната калоричност на храната. По-добре е храната да се приготвя на пара, преварява, запича или да се използва...