zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

10 стъпки към здравословното хранене



10 стъпки към здравословното хранене

Най-главното е разумният подход и чувството за мярка.

здраве.bg

Според съвременното схващане на медицината здравето има 3 основни компонента: рационалното хранене, разумната физическа активност и отказът от тютюнопушенето. Ако човек се придържа към тези принципи, данните от статистиките сочат, че те намаляват с 2-3 пъти риска от сърдечносъдови и онкологични заболявания, които днес са главна причина за преждевременна смърт.

Разбира се, по отношение на наднорменото тегло е възможно да има генетически обусловено нарушение на обмяната на мазнините, но тя се проявява рано и веднага се забелязва. При повечето хора наднорменото тегло е следствие на нарушения в храненето.

Всички екстремални диети, които помагат за отслабване, не са балансирани и могат да се прилагат кратко време. Това обаче означаваче по правило и в повечето случаи можем да очакваме само краткотраен ефект.

Най-главното в храненето е разумният подход. Здравето е преди всичко чувство за мярка!
Ето 10 стъпки, които се предлагат от учените, за нашето здравословно хранене. В тях няма нищо сензационно - те просто посочват принципите, към които трябва да се придържаме, за да нормализираме теглото си и да запазим здравето си възможно по-дълго.

Стъпка 1

Здравата балансирана диета трябва да се основава на разнообразни продукти, предимно от растителен, а не от животински произход. Не съществува нито един продукт, който да осигури на нашия организъм всички необходими вещества. Изключение прави само майчината кърма, която заменя на детето поне до 6-ия месец всички останали продукти.

Затова храненето трябва да бъде максимално разнообразно. Спазването на специална диета е препоръчително само по препоръка от лекар-специалист.

Стъпка 2

Хлябът, ястията от макаронени изделия и картофи е целесъобразно да се ядат по няколко пъти на ден. Половината от дневното количество употребявана храна трябва да се покрива от тези продукти.

Учените не са съгласни, че те са...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.