zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременните с наднормено тегло често остават такива и след ражданетоБременните с наднормено тегло често остават такива и след раждането

Те дори наддават още в следващите години.

здраве.bg

Шведски учени твърдят, че жените, които престават да следят за своето тегло по време на бременност, в последствие продължават да страдат от затлъстяване, съобщи Би Би Си.

Средно по време на бременност жените наддават с 12 кг, които в повечето случаи изчезват още през първата година след раждането.

Учени от Университета в Стокхолм обаче са изчислили, че значително по-голям процент от жените, наддали по време на бременността си с 16 и повече килограма, остават с наднормено тегло и след това.

“Фактите не означават, че бременната жена трябва да се ограничава в храненето или да се подлага на диета”, твърдят учените. “Просто тя трябва да има чувство за мярка”.

Шведският екип начело с доктор Ивон Лин е наблюдавала измененията в теглото на 2342 бременни жени преди раждането, 1 година след раждането на децата им и 15 години по-късно. Жените, които са напълняли с по-малко от 16 кг, след 1 година са тежали с 1,4 кг повече, отколкото преди своята бременност. Майките, наддали повече от 16 кг, след 1 година са запазили 5,5 кг от това тегло, а след 15 години са добавили още 17.

Специалистите твърдят, че няма никаква връзка между кърменето и намаляването на теглото, затова бъдещите майки не следва да разчитат, че лесно ще се освободят от излишните килограми, когато започнат да кърмят.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.