zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Бременните с наднормено тегло често остават такива и след ражданетоБременните с наднормено тегло често остават такива и след раждането

Те дори наддават още в следващите години.

здраве.bg

Шведски учени твърдят, че жените, които престават да следят за своето тегло по време на бременност, в последствие продължават да страдат от затлъстяване, съобщи Би Би Си.

Средно по време на бременност жените наддават с 12 кг, които в повечето случаи изчезват още през първата година след раждането.

Учени от Университета в Стокхолм обаче са изчислили, че значително по-голям процент от жените, наддали по време на бременността си с 16 и повече килограма, остават с наднормено тегло и след това.

“Фактите не означават, че бременната жена трябва да се ограничава в храненето или да се подлага на диета”, твърдят учените. “Просто тя трябва да има чувство за мярка”.

Шведският екип начело с доктор Ивон Лин е наблюдавала измененията в теглото на 2342 бременни жени преди раждането, 1 година след раждането на децата им и 15 години по-късно. Жените, които са напълняли с по-малко от 16 кг, след 1 година са тежали с 1,4 кг повече, отколкото преди своята бременност. Майките, наддали повече от 16 кг, след 1 година са запазили 5,5 кг от това тегло, а след 15 години са добавили още 17.

Специалистите твърдят, че няма никаква връзка между кърменето и намаляването на теглото, затова бъдещите майки не следва да разчитат, че лесно ще се освободят от излишните килограми, когато започнат да кърмят.

 
добави в:
 
Още по темите:
9 месеца    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.