zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се намали нивото на холестерола: агресивно или разумно?7 юни 2006, здраве.bg

Английски експерти твърдят, че новите американски препоръки за агресивно намаляване на нивото на холестерола биха довели само до увеличаване броя на сериозните странични ефекти и няма да повлияят върху нивото на смъртност.
Специалистите от American Cholesterol Education Program в САЩ предлагат пациентите с висок риск от сърдечно-съдови заболявания да бъдат лекувани “по-агресивно”. Това означава, нивото на липопротеиди с ниска плътност да се намали под 1.81 ммол/л. Според действащите препоръки, целевото ниво е 2.56 ммол/л.
За да постигнат това ниво, повечето възрастни хора ще трябва да приемат статини, чиито дози трябва да са цели 8 пъти повече, отколкото се използват днес.
Клиничните изследвания обаче показват, че високите дози статини не водят до намаляването на общата смъртност, но увеличават количеството на страничните ефекти.
Английските експерти смятат, че при спазване на новите препоръки, ще има повече минуси, отколкото плюсове, тъй като нарастването на количеството и тежестта на страничните ефекти ще надвиши възможната полза, т.е. намаляването на количеството на инфарктите и инсултите, които не са смъртоносни.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    нормативи    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.