zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ринг-тревожност – заболяването на всеки с мобилен телефон



7 юни 2006, здраве.bg

Страдате ли от ринг-тревожност? Ако не, то със сигурност познавате някой, който страда. Мобилните телефони са на път да станат повече от броя на хората, и онези, които ги ползват всеки ден, намират все нови и нови поводи за вълнения, свързани с GSM-апаратите.
Всъщност няма човек с мобилен телефон, който да не е засегнат от това състояние на очакване и тревожност: ако наблизо се чуе звън на телефон, всеки се заслушва дали не е неговият.
Пир някои обаче това положение е по-серизно. Според специалистите все повече зачестяват оплакванията от причуващ се на пациента звън на телефон, когато той е например на концерт или просто кара колата си.
Новият термин (на англ. ringxiety, ring=звъня и anxiety=тревожност, безпокойство) възникна сравнително скоро, но само за да отрази едно вече установено състояние на човешката психика.
Създател на формулировката е американският професор Дейвид Ларами (David Laramy) от Калифорнийския институт по професионална психология (California School of Professional Psychology) в Лос Анжелис.
“На хората вече им се причува звън на телефон в най-невероятни ситуации – когато пускат вода, слушат радио или са пред огледалото”, споделя проф. Ларами пред в. “Ню Йорк Таймс” (The New York Times). “Изключването на телефона въобще не помага – вибрациите създават лъжливи усещания също както звуковете”.
На някои специалисти новата теория все още звучи като шарлатанство, но зад нея стоят строго научни факти. Определени звукови диапазони – тези от 1 до 6 килохерца се долавят най-лесно от човешкото ухо затова най-лесно стимулират реакция.
Най-съществена роля за ринг-тревожността, според професорът, предизвиква психологическата потребност винаги да са налични – именно това ги кара, сядайки да пият по кафе, да поставят телефона на масата пред себе си.

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.