zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аневризмата - бомба със закъснител



Аневризмата - бомба със закъснител

Заболяването може да е налице с години без да даде никакви признаци.

здраве.bg

Аневризмата е издаване на стените на артерията (по-рядко на вената) вследствие на нейното изтъняване или разтегляне. В резултат на това се появява т.н. аневризматичен чувал, който може да притиска разположените наблизо тъкани.
Аневризмата най-често е вродена. До нея могат да доведат и заболявания, които изтъняват кръвоносните съдове - хипертония, атеросклероза, сифилис (в късен стадий). Риск от развитие се появява и при травмиране или нараняване на кръвоносен съд, а също при образуването на тромби.

Често аневризмата се открива случайно при ултразвуково или рентгенологично изследване. В такъв случай ще назначава незабавно лечение, защото разкъсването й води до кръвоизлив. Тогава човек чувства болка, а кръвното налягане започва много бързо да пада.

Въпреки очевидната опасност на държавно ниво все още рядко се отделя необходимото внимание на този проблем. Само в САЩ например всяка година от аневризма умират почти толкова хора, колкото от СПИН - 24 хиляди души.

Смята се, че придобиването на аневризмата често се среща най-вече при пациенти над 50 години. При по-младите хора тя се развива най-често вследствие на травми, получени при автомобилни катастрофи или занимания с екстремни видове спорт.

Различават се няколко разновидности на аневризмата:

- Аневризма на главния мозък. Това е най-опасната и най-често срещаната форма на това заболяване. Усложненията водят до инсулт. При кръвоизлив се усеща рязка болка, човек в повечето случаи губи съзнание. Статистиката показва, че половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди.

- Аневризма на аортата. Тя е не по-малко опасна. Може да се развие в различни участъци на кръвоносния съд. Луменът на аортата се разширява два пъти повече в сравнение с нормата. Тази диагноза се поставя годишно на голям брой пациенти. През късните стадии на заболяването болните се оплакват от силна болка в различни части на тялото. Различава се аневризма на гръдния отдел на аортата, аневризма на дъгата на...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.