zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Химиотерапията – ползата от нея понякога е под въпрос



Тя далеч не е от полза за всички жени с рак на гърдата, смятат специалисти.

6 юни 2006, здраве.bg

Американски учени публикуваха резултатите от свое научно изследване, което поставя под съмнение една от най-важните догми в методиката на лечение на рака на гърдата.
Данните от проучването, поместени в Journal of the American Medical Association, показват, че 70% от всички жени с хормонозависимо раково образувание са толкова възприемчиви към препаратите, блокиращи естрогена, че химиотерапията не дава никакъв или почти никакъв ефект.
“Ползата е под въпрос”, твърди ръководителят на научната група д-р Ерик Уайнър (Eric Winer), директор на отделението по гинекологична онкология в Института за изучаване на рака Дан-Фарбер в Бостън (Dan-Farber Cancer Institute), и подчертава, че според медицината днес на всяка жена при наличието на раково образувание следва да се назначи химиотерапия.
Групата признати специалисти в областта на рака на гърдата е провела сравнително изследване на различните видове химиотерапия. Методите са включвали стандартните медикаменти в различна дозировка. Някои курсове са били провеждани на всеки 2 седмици, а други - на всеки 3.
Важният резултат от изследването се състои в разкриването на същественото различие между жените с естроген-зависими и независими ракови образувания. Първите получават препарати като тамоксифен, които блокират естрогена и “превземат” раковото образувание. Медикаментът намалява смъртността на пациентките с 30% и се смята за най-ефективното оръжие в борбата с рака на гърдата. Ако тези жени получат допълнително и химиотерапия, след 5 години оцеляването ще бъде повишено със 7%, твърдят експертите
Ако раковото образувание не е възприимчиво към хормоните, ситуацията е различна. За тези пациентки химиотерапията увеличава шанса за оцеляване с 23%. Според изследователите тези жени имат съществени предимства, ако преминат през съответното лечение.
В случая с останалите жени лекарите са поставени пред дилема. Въпреки че като цяло ползата от химиотерапията за този група е незначителна, тя носи определен ефект – “Важно е да се определи...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.