zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Химиотерапията – ползата от нея понякога е под въпросТя далеч не е от полза за всички жени с рак на гърдата, смятат специалисти.

6 юни 2006, здраве.bg

Американски учени публикуваха резултатите от свое научно изследване, което поставя под съмнение една от най-важните догми в методиката на лечение на рака на гърдата.
Данните от проучването, поместени в Journal of the American Medical Association, показват, че 70% от всички жени с хормонозависимо раково образувание са толкова възприемчиви към препаратите, блокиращи естрогена, че химиотерапията не дава никакъв или почти никакъв ефект.
“Ползата е под въпрос”, твърди ръководителят на научната група д-р Ерик Уайнър (Eric Winer), директор на отделението по гинекологична онкология в Института за изучаване на рака Дан-Фарбер в Бостън (Dan-Farber Cancer Institute), и подчертава, че според медицината днес на всяка жена при наличието на раково образувание следва да се назначи химиотерапия.
Групата признати специалисти в областта на рака на гърдата е провела сравнително изследване на различните видове химиотерапия. Методите са включвали стандартните медикаменти в различна дозировка. Някои курсове са били провеждани на всеки 2 седмици, а други - на всеки 3.
Важният резултат от изследването се състои в разкриването на същественото различие между жените с естроген-зависими и независими ракови образувания. Първите получават препарати като тамоксифен, които блокират естрогена и “превземат” раковото образувание. Медикаментът намалява смъртността на пациентките с 30% и се смята за най-ефективното оръжие в борбата с рака на гърдата. Ако тези жени получат допълнително и химиотерапия, след 5 години оцеляването ще бъде повишено със 7%, твърдят експертите
Ако раковото образувание не е възприимчиво към хормоните, ситуацията е различна. За тези пациентки химиотерапията увеличава шанса за оцеляване с 23%. Според изследователите тези жени имат съществени предимства, ако преминат през съответното лечение.
В случая с останалите жени лекарите са поставени пред дилема. Въпреки че като цяло ползата от химиотерапията за този група е незначителна, тя носи определен ефект – “Важно е да се определи...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    aлтернативи    изследвания    
 

more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.