zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Жените все по-често “играят по мъжките правила”



Жените все по-често “играят по мъжките правила”

Изравняването на половете се дължи изцяло на промените в женското поведение, твърди проучване.

здраве.bg

Революцията в отношението към секса практически е изтрила различията в поведението между мъжете и жените, твърдят авторите на изследване на поведението между половете, което обхваща периода от последните 60 години.

Изследователите от Университета на Калифорния в Сан Диего (University of California, San Diego) смятат, че това е така, защото сексуалният опит и отношението към секса при жените са претърпели изменения, докато при мъжете те не са се променили практически от 40-те години на миналия век.

Броят на момичетата под 20 г., които водят полов живот, се е увеличил 4 пъти. Момичетата губят своята девственост средно с 4 години по-рано. Рязко е намалял и броят на жените, които изпитват чувство за вина, свързана по някакъв начин със секса, а отношението към сексуалните контакти преди брака коренно се е променило - в сравнение с 40-те години на 20 в. мъжете днес дори повече от жените се отнасят отрицателно към секса преди първата брачна нощ.

“През 50-те и 60-те години на миналия век между мъжете и жените е имало цяла пропаст. 60-те са наричани период на сексуалната революция, но всъщност това е било само началото”, казват американските учени.

В хода на работата си те са обобщили резултатите от 530 социологически изследвания, проведени през периода 1943-1999 г., в които са участвали общо над 270 хиляди души.

През 50-те години само 13% от момичетата под 20 г. са признавали, че водят полов живот (при момчетата този процент е бил 60), докато през 90-те години техният брой нараства до 47% (при младежите процентът слабо намалява).

През първите години на изследваната статистика жените са губели своята девственост средно на 19 години, а мъжете - на 18. Към 90-те години този показател и за двата пола е спаднал до 15-годишна възраст.

Въпреки либералното днес отношение към секса като цяло, авторите на изследването констатират, че на практика няма статистически значимо увеличение в количеството на сексуалните партньори.

Специалистите по сексуално поведение говорят...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.