zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храната като... основна опасност за здравето



Храната като... основна опасност за здравето

Наднорменото тегло е само едно от заболяванията, причинявано от неправилното хранене.

здраве.bg

Още древните лекари са забелязали, че хората по различен начин реагират на един и същ хранителен продукт: за едни той може да е от полза, но за други може да се окаже истинска отрова.

Съвременните медицински изследвания потвърждават това твърдение - първопричината за много хронични заболявания, болки в ставите, мигрена, и, разбира се, за наднормено тегло се крие в хранителните продукти.

На всички е известна “класическата” хранителна алергия с нейните бързо и ярко изразени прояви под формата на кожен обрив, затруднено дишане, отоци. Тя се среща само при 5% от населението. В този случай един или друг продукт се възприема от организма като алерген, т.е. като елемент враждебен на организма. С него се борят антителата.

Съществува и друг тип реакция на организма - това е скритата хранителна алергия или хранителната непоносимост. На нея са подложени 80% от населението на развитите страни. Нейни последствия са различни заболявания – такива на кожата, храносмилателната и ендокринната система, мигрени, артрити.

Една от най-често срещаната проява на хранителната непоносимост е наднорменото тегло.

Много хора се борят със своите заболявания без да подозират, че първопричината за тях е храната, която ядат. Хранителната непоносимост - това е биохимична хиперчувствителност към определени видове храна, които нашата имунна система възприема като опасни и ги “атакува” с помощта на антителата - имуноглобулин тип IgG. Образувалите се в резултат на тази атака имунни комплекси се разнасят от кръвотока по целия организъм, нарушавайки неговото нормално функциониране. Хранителната непоносимост е реакция от забавен тип. Тя се нарича също скрита хранителна реакция.

Без специален лабораторен анализ практически е невъзможно да се проследи връзката между употребяваната храна и симптомите на болестта или постепенното прибавяне на тегло.
Една от най-авторитетните и известни в Европа лаборатории - Cambridge Nutritional Science Ltd. вече разработи една от най-точните...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.