zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Хищни микроби може да заменят антибиотицитеМикробиолози тестват действието на различни микроорганизми, използвайки ги вместо медикаментите.

здраве.bg

Патогенните микроорганизми бързо се приспособяват към антибиотиците, което принуждава фармаколозите да търсят нови радикални методи за борба с инфекциите. Един от тези методи може да стане използването на микроби-хищници - редки представители на бактериалния свят, способни да убиват другите бактерии.

Това бе и основната тема на проведеното от 20 до 25 май във Флорида събрание на американското Общество по микробиология (Аmerican Society for Microbiology).

Хищничеството се среща рядко сред бактериите и причината е проста: обикновено те не са в състояние да погълнат своята жертва, нито да отхапят част от нея. Отделни видове бактерии обаче са намерили оригинално решение - повечето от тях (например Bacillus subtilis) убиват жертвите си, отделяйки във външната среда токсини (в действителност това са самите антибиотици), а после поглъщат органичните вещества, освобождаващи се при разпадането на загиналите клетки.

Други бактерии (например Bdellovibrio) се закрепват към жертвата си, разтварят нейната външна обвивка с помощта на хидролитични ферменти и по този начин я “усвояват”, като не й оставят никаква възможност за защита.

Американските специалисти съобщиха и за успешното прилагане на още един хищен микроорганизъм - Micavibrio, който изсмуква жертвите си без да прониква в тях.

Специалистите са изпробвали неговото действие срещу бактерията Pseudomonas aeruginosa, образуваща ципи в белите дробове. Хищният Micavibrio ефективно се е преборил с тези ципи, възпрепятстващи лечението на белодробните заболявания, като е намалил масата на бактериите 10 пъти и не е дал никакви странични ефекти.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    изследвания    aлтернативи    
 

more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.