zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Открит е нов щам на ХИВ-инфекцията, който не се поддава на лечение



1 юни 2006, здраве.bg

Американски вирусолози откриха нов щам на ХИВ-инфекция, притежаващ практически 100% устойчивост срещу съвременните противовирусни средства.
Той е получил названието “3-DCR HIV” и е бил отделен от кръвта на 40 годишен хомосексуалист. Симптомите на СПИН при него са се появили 2 години след заразяването, а обикновено развитието на това заболяване обхваща далеч по-дълъг период - до 10 години.
При лечението на пациента, заразен с новия щам е било установено, че вирусът е устойчив към 4 основни класа противовирусни препарати, прилагащи се за лечение на ХИВ-инфекции.
Учените подчертават, че този вирус е уникален със своята устойчивост към лечение, както и с много по-високата си скорост на развитие, поради което може да се превърне в нова голяма опасност за населението.
Някои експерти смятат тази тревога за необосновани, тъй като болният в продължение на дълги години е приемал наркотични препарати, в това число метамфетамин – вещество, оказващо потискащо влияние върху имунната система. Затова, смятат те, не е изключено бързото развитие на инфекцията при този мъж да е свързано не толкова с действието на самия вирус, колкото с последствията от употребата на наркотичните вещества.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.