zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

8% от инфарктите са заради шофирането



Мръсният въздух, натовареното движение и отговорността са основните фактори на риска, твърдят немски учени.

здраве.bg

Ако сте зад волана, потите се и усещате болка в гърдите, това може да не е просто психоемоционално или физическо напрежение, а сърдечен пристъп.

По данни на германски учени от Университета Хайделберг, при хората, предразположени по различни причини към инфаркт, три пъти по-често той може да дойде именно когато са зад волана и то най-вече при задръстванията.

Учените смятат, че катализиращ ефект има точно замърсения от изпаренията и изхвърляните газове въздух в натоварения трафик.

Връзката между заболяванията на дихателните пътища и мръсния въздух е установена отдавна от науката. В момента най-голямо внимание се отделя на изследванията относно влиянието на микроскопичните частици върху състоянието на сърцето и кръвоносните съдове. Ако бъде установен основният фактор, това би позволило да се предотвратят много от случаите на заболяване, предизвикано от замърсяването на въздуха.

По-рано се смяташе, че веществата, замърсяващи въздуха в големите градове, имат отрицателно действие най-вече при натрупвания във времето. Микрочастиците провокират имунната система и тя действа в състояние на непрекъснато леко възпаление, поради което се стига до поражения върху сърдечно-съдовата система.

По последни данни мръсният въздух предизвиква рефлекторни изменения в сърдечния ритъм.
Традиционно, при шофьорите проблемите със сърцето се свързват със стреса, съпътстващ най-вече пиковите часове, като се предполагаше, че в съчетание с шума, той провокира инфаркта или други периодични проблеми в сърдечния мускул.

Според немските учени обаче основният фактор на риска е не самият автомобил, а движението по улиците. Към това, според тях, се добавя и повишеното внимание-напрежение от постоянно менящите се опасности и носената отговорност.

Данните от изследването показват, че рисковете за градските шофьори се увеличават всяка следваща година, независимо от факта, че за последните 10 години количеството вредни вещества, изпускани от автомобилите, е намаляло със 17%.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.