zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високият холестерол може да доведе до високо кръвно налягане



здраве.bg

Това твърдят резултатите от 14-годишно проучване, проведено в Харвард Медикъл Скуул, публикувани в януарския брой за 2006 г. на сп. Hypertension.

Важно е да се отбележи, че тези изводи важат, както за пациенти с повишени нива на т.нар. лош холестерол, така и за онези с повишено общо ниво.

Изследването е проведено сред 3110 души на възраст между 40 и 84 години, които към началната дата не са имали никакво сърдечно-съдово заболяване и не са били лекувани за повишен холестерол.

В течение на 14-те години 1019 човека са развили високо кръвно налягане. След отчитане на фактори като възраст, тегло, употреба на алкохол и тютют, фамилна история, наличие или отсъствие на активен начин на живот, диабет, е установено, че пациентите с повишен общ холестерол са с 23% по-висок риск от високо кръвно налягане. Същият процент при тези с повишени нива само на “лошия” холестерол е вече 39.

Екипът, провел изследването, твърди, че резултатите от него ясно показват, че повишеното ниво на холестерол следва да бъде свързано с вероятно развитие на високо кръвно налягане в бъдеще и навременните мерки за понижаване на холестерола със сигурност биха намалили тази вероятност.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.