zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Високият холестерол може да доведе до високо кръвно наляганездраве.bg

Това твърдят резултатите от 14-годишно проучване, проведено в Харвард Медикъл Скуул, публикувани в януарския брой за 2006 г. на сп. Hypertension.

Важно е да се отбележи, че тези изводи важат, както за пациенти с повишени нива на т.нар. лош холестерол, така и за онези с повишено общо ниво.

Изследването е проведено сред 3110 души на възраст между 40 и 84 години, които към началната дата не са имали никакво сърдечно-съдово заболяване и не са били лекувани за повишен холестерол.

В течение на 14-те години 1019 човека са развили високо кръвно налягане. След отчитане на фактори като възраст, тегло, употреба на алкохол и тютют, фамилна история, наличие или отсъствие на активен начин на живот, диабет, е установено, че пациентите с повишен общ холестерол са с 23% по-висок риск от високо кръвно налягане. Същият процент при тези с повишени нива само на “лошия” холестерол е вече 39.

Екипът, провел изследването, твърди, че резултатите от него ясно показват, че повишеното ниво на холестерол следва да бъде свързано с вероятно развитие на високо кръвно налягане в бъдеще и навременните мерки за понижаване на холестерола със сигурност биха намалили тази вероятност.

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    превенция    изследвания    хранене и диети    заболявания    
 

more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.