zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Никотиновата зависимост в Европа намалява



31 май 2006, здраве.bg

Малко преди Международния ден без цигарен дим – 31 май, бяха изнесени данните от ново допитване за отношението на европейците към вредния навик.
Броят на пушачите в 25-те страни от Европейския съюз и петте кандидат-членове през миналата година е намалял с до 27%. Това са резултатите от новото изследване, чиито резултати бяха публикувани вчера (30 май).
Пълномощникът на ЕС по здравеопазването Маркос Киприану отбелязва: “Допитването показа, че ние имаме определени успехи с намаляването броя на пушачите и усилията ни в тази посока ще продължат”.
В обзора са обобщени данните от допитването до почти 30 хиляди души. Според тях над половината (56%) от жителите на обединена Европа са за пълна забрана на тютюнопушенето в ресторантите. Колкото до другите обществени места за това те да бъдат обявени за “места свободни от цигарен дим” се обявяват 80% от хората.
През 2002 г. зависими от цигарите в Европа са били 33% от населението. Оттогава в по-голямата част от страните-членки на ЕС бяха приети наредби, забраняващи или силно ограничаващи тютюнопушенето в тях.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    нормативи    любопитно    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.