zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Антиоксидантите са безсилни срещу рака!?Те обаче са полезни при профилактика на редица други заболявания.

30 май 2006, здраве.bg

Преди учените са смятали, че витамините, притежаващи способността да предотвратяват окислителното повреждане на клетките (или антиоксидантна активност), оказват профилактичен ефект по отношение на злокачествените образувания в храносмилателния тракт.

Датски учени са изследвали 170 хиляди пациенти с повишен риск от развитие на ракови образувания са били изследвани в продължение на 20 години. В 14 поредни независими клинически изпитания са били изучавани атниоксидантните свойства на витамините А, С, Е, микроелемента селен и много други вещества.

Учените са установили, че всички антиоксиданти освен селена не са ефективни по отношение на профилактиката на раковите заболявания, а за способността на селена все още няма достатъчно доказателства.

“Противораковите” свойства на витамините А, С и Е са само непотврърдена научна хипотеза, която се преексплоатира от много производители на витамини и хранителни добавки”, твърдят датските специалисти.

Антиоксидантите блокират вредното действие на радикалите на кислорода върху съдовете и заради това преди време е била издигната хипотезата за ефективността на антиоксидантите в предотвратяването на някои ракови образувания.

Данните от доста изследвания показват, че в популациите, използващи в голямо количество плодове и зеленчуци, които освен всичко останало са богати на естествени антиоксиданти, честотата на ракови и сърдечно-съдови заболявания е значително по-ниска.

Във връзка с това някои учени обаче предполагат, че антиоксидантите действат само в натурален вид.

Що се отнася до рака на дебелото черво, задстомашната жлеза, стомаха и хранопровода, то по данни на датските учени, витаминизираните антиоксидантни хранителни добавки не притежават положителен ефект.

Много диетолози също не приемат антиоксидантите и смятат, че приемането на антиоксидант от пациент от групата на риска няма нищо общо с ежедневното приемане на множество антиоксиданти от практически здрави хора.

Същевременно специалистите от Дания предупреждават...

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    хранене и диети    aлтернативи    заболявания    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.