zdrave.bg
Главоболие
»видове
видовеХронично главоболие

Като правило главоболие, което сте изпитвали много пъти за период от няколко години (средно около 15 пъти в месеца) без да са се появили допълнителни симптоми, се нарича хронично.

Двата най-разпространени вида хронично главоболие са мигрената и болката от пренапрежение.

Главоболие от пренапрежение

Този тип болка обикновено се определя от страдащия подобно на обръч, стегнат около главата, или като болка, обхващаща цялата глава. Самата дума пренапрежение предполага емоционална първопричина или такава, породена от напрежение в мускулите на гърба, врата и/или главата.

До момента науката няма съвсем точно обяснение как различните причини довеждат до появата на този тип главоболие. Сигурно е обаче че има много хора, които поради своя начин на живот, съпроводен от стресови ситуации или работа в неудобно положение, страдат от нея доста често, някои ­ почти ежедневно.

Този тип болка обикновено не е съпроводена от странични симптоми и когато е епизодична, трае от 30 минути до 7 дни.

Мигрена

Тя е по-различен тип главоболие. Усеща се по-често като пулсираща отколкото като стягаща болка, най-често засяга само едната половина на главата или е съсредоточена около/зад едното око. Ето защо много хора я бъркат с болката в очите или с проблеми в синусите.

Учените смятат, че мигрената е свързана с промени на биохимично ниво, засягащи мозъчния метаболизъм (обмяната на веществата). Най-често трае от 4 до 72 часа ­ време, през което има периоди на отслабване и дори на изчезване.

Тя често е съпроводена със секреция от носа, дразнимост от светлина и звук. Поради това страдащият често изпитва облекчение при пълен покой (най-добре в легнало положение) на тъмно и тихо място.

Някои, страдащи от мигрена, имат също проблеми със зрението -­ цветни петна, замъгленост и др. ­ малко преди да се появи самата болка -­ състояние, известно в медицината като аура.

Аурата е втората фаза от процеса на мигренозната болка. Около 24 часа...



следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.