zdrave.bg
Болката
»лечение
лечение... , постоперативно).

Поради множеството опасни странични ефекти, възможността за пристрастяване и опасността от животозастрашаващо отравяне, наркотичните аналгетици се прилагат под строг лекарски надзор, а в търговската мрежа се отпускат само срещу специални (зелени на цвят) рецепти. Необходимостта за използването им се преценява само от лекар-специалист.

Ненаркотични аналгетици

Те са далеч по-широко използвани от наркотичните и съдържат вещества, които притежават аналгетично, противовъзпалително и антипиретично (противотемпературно) действие. Химически те принадлежат към различни групи, но почти всички са с кисел характер.

За разлика от наркотичните аналгетици, те потискат болки от периферията (кости, зъби, стави, мускули и др.). Тъй като при повечето водещо е противовъзпалителното действие, ненаркотичните аналгетици се наричат още нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Почти всички средства от тази група се отнасят към т.нар. инхибитори на циклооксигеназата, защото тяхното основно противовъзпалително и противоболково действие се осъществява чрез потискане (инхибиранe) действието на ензима циклооксигеназа, който участва в образуването на т.нар. простагландини.

Основните симптоми на възпалението (вкл. и на болката) са резултат на клетъчно и тъканно активиране под въздействието на увреждащ агент. От клетъчната стена, при увреждане, се отделя арахидонова киселина, от която, под въздействието на циклооксигеназата, се образуват простагландини E, D и I2 (простациклин). Те имат редица локални и общи ефекти, свързани с реакциите на възпаление и болка:
• предизвикват вазодилатация (разширение на кръвоносните съдове),
• потенцират (усилват) действието на класическите медиатори на възпалението/болката – хистамин, серотонин, брадикинин, субстанция Р и др.

Веществата, получавани от арахидоновата киселина, най-общо активират процесите на възпалението (неговата остра и хронична фаза), потенцират болковата чувствителност и стимулират...



следва: главоболие

 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.