zdrave.bg
Болката
»как се възприема
как се възприемаЗа възприемането на болката изключително голяма роля играе психологическият и емоционален фактор, който е силно индивидуален. Понякога дори един и същ човек може да възприема еднакви по сила болкови стимули по различен начин в зависимост от моментната си психологическа нагласа.

При позитивна психологическа настройка болката често се понася по-лесно. При хронично нервно-психично напрежение, стрес и умора обикновено дори и по-слаби болкови стимули се понасят трудно. По принцип индивидуалните разлики във възприемането на болката се отнасят до нейната интензивност, поносимост и до начина на отреагиране.

Прагът на болката, т.е. силата на сензорното дразнене, което я предизвиква, всъщност показва съвсем минимални разлики при отделните индивиди.
От физиологична гледна точка болката е вид сетивност, която включва възприемане, провеждане, осъзнаване и отреагиране на болковите стимули. Сетивността е функция на нервната система.

Болковата сетивност (т.нар. ноцицептивност) се осъществява от структури и функции на нервната система, обединени в т.нар. ноцицептивна система. Образно тази система може да се определи като много голяма телефонна мрежа, в която главния мозък е главната телефонна централа, а гръбначният играе ролята на централен кабел. Хиляди по-малки нервни влакна също както телефонните проводници свързват разположените по тялото рецептори за болка с гръбначния мозък, а оттам - с главния. Информацията по тези "кабели" се предава с огромна скорост чрез електрически импулси.

Болковите рецептори (т.нар. ноцицептори) са структурите, които възприемат дразненията, предизвикващи болка. Тези рецептори са милиарди и представляват специфични нервни окончания, разположени сред различните тъкани. Най-голямо е количеството им в кожата и лигавиците, но има и в мускулите, костите, ставите, вътрешните органи, дори и в кръвоносните съдове.

Болковите рецептори са високопрагови, т.е. реагират с възбуждане на нервен сигнал само при силни...
 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.