zdrave.bg
Болката
»какво представлява
какво представляваВъпреки че е ясен и непогрешим симптом, болката е субективно усещане, което "не може да се докаже от страдащия и да се обори от лекуващия". Опитите да се дефинира симптомът са много и на различно ниво, но на практика универсална дефиниция няма.

Международното общество за изучаване на болката я определя като неприятно сензорно и емоционално преживяване, което е резултат от сложно и многопластово взаимодействие на физически, психологически и емоционални фактори. Не само според това определение, но и според повечето схващания, се налага изводът, че тя има силно изразен психологически компонент.

Докато прагът на болката показва минимални индивидуални разлики, интензивността й и реакцията спрямо нея зависят почти изцяло от индивидуалните особености и се определят на базата на психологическия компонент.

Болката има изключително биологично значение. Тя е реакция на организма, сигнализираща за настъпили в него промени, които нарушават неговата цялост, функции и адаптационни възможности. Чрез нея се цели отхвърляне на всичко, което застрашава жизнения процес и би нарушило равновесието между организма и заобикалящата го среда.

На пръв поглед звучи парадоксално, но животът без болка би бил немислим. Какво би станало, ако например възпаленият апендикс не предизвикваше силна болка? Ако го нямаше този алармиращ сигнал и апендицитът остане неразпознат и нелекуван, при всички случаи би се стигнало до животозастрашаващи усложнения.

Освен че сигнализира за патологични промени в организма, болката помага и за локализирането, лекуването и премахването им. Също така тя подпомага и изграждането на много предпазни инстинкти и стереотипи. Ако случайно се докосне до нагорещена повърхност, за части от секундата човек реагира с отдръпване. Тази реакция е резултат на появилата се внезапна и силна болка. Следващия път вече инстинктивно избягваме докосването на нагорещената повърхност. Подобни предпазни инстинкти се изграждат именно "благодарение" на болката.

След...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.