zdrave.bg
Слънцезащита
»предпазване
предпазванеНай-добрият начин да се предпазите от слънчеви изгаряния е да избягвате прякото излагане на слънчева светлина. В немалко случаи обаче това не е възможно на практика. Затова други - по-практични начини за предпазване са носенето на шапка с възможно по-голяма периферия, риза с дълги ръкави и дълги панталони.

Ако и това не е възможно, на разположение идва голямото разнообразие от продукти за слънцезащита. Някои от тях са предназначени само за определени части на тялото – например устните и лицето, но повечето са за обща употреба. Когато избирате такъв продукт, обърнете внимание на слънцезащитния фактор (SPF) и на това дали съдържа или не парааминобензоена киселина (ПАБК; PABA). ПАБК трябва да бъде избягвана при избор на лосион или крем за деца под 6-месечна възраст, защото може да причини възпаление.

Колкото по-висок е номерът на SPF, толкова по-голяма слънчева защита осигурява продуктът. На практика SPF представлява отношението на времето за поява на кожна реакция на незащитена и защитена кожа, т.е. лосион със слънцезащитен фактор 30 ще ви позволи престой на слънце (поне според чистата математика) 30 пъти по-дълго отколкото ако не ползвате никаква слънцезащита.

За съжаление, по различни причини, това не се получава точно така на практика. Хората рядко нанасят достатъчно (според инструкцията) слънцезащитен агент върху кожата си и често забравят да повторят тази процедура. За да се постигне оптимална слънчева защита, продуктът следва да се нанесе обилно на повърхността на кожата и то поне половин час преди излагането на слънце. Освен това, не всички слънцезащитни агенти са водоустойчиви. Поради това всяко изпотяване или намокряне (влизане във вода) прекратява тяхното действие.

Хората със светла кожа са изложени на по-голям риск от изгаряне. То също така обикновено протича по-тежко и продължава по-дълго.

Типовете кожа обичайно се класифицират така:

Типове кожа; Описание; Цвят; Рутинен SPF; SPF на открито

I Винаги изгаря, не потъмнява; бял; 15;...следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.