zdrave.bg
Слънцезащита
»предпазване
предпазване... или тотална защита. Под този израз най-често се има предвид защита както срещу UVA, така и срещу UVВ лъчите. Защо това има толкова голямо значение:

Ултравиолетовият спектър на слънчевата светлина, която достига до земната повърхност, съдържа 95% UVA-лъчи (проникват дълбоко в кожата и са отговорни за преждевременното й състаряване, възрастовите петна и повишения риск от кожен рак) и около 5% UVВ-лъчи (причиняват слънчеви изгаряния и също допринасят за покачване на риска от рак на кожата).

Избирайте продукти с по-висок SPF. Слънцезащитният фактор (SPF) е лабораторно! измерена величина, която представя времето необходимо на кожата да изгори при излагане на UV-светлина. При SPF 15 вашата кожа трябва (теоретично) да е 15 пъти по-дълго време защитена от изгаряне, отколкото ако не е използван препарат за слънцезащита. За разлика от лабораторните тестове обаче, в реалния живот съществуват редица фактори, които променят това съотношение. Наблюденията показват, че обичайно повечето хора нанасят върху кожата си до двойно по-малко количество слънцезащитен препарат от необходимото/посоченото в етикета и затова времето на действие съответно се намалява на половина. Ето защо повечето дерматолози, за да се подсигурят, препоръчват използването на лосиони, кремове и спрейове с SPF 30 и повече.

Не се подлъгвайте от фалшивото чувство на сигурност, което създава привидно високият слънцезащитен фактор на редица продукти. Въпреки че горещо се препоръчват на хора с по-светла кожа, тези продукти не осигуряват толкова по-голяма защита в сравнение с останалите. Така например SPF 30 поглъща 96% от UVВ лъчите, а този процент при SPF 50 е 98%, т.е. само с две единици по-голям. Все пак кремовете със SPF 50 наистина са за предпочитане при хора с много светла кожа.

Изберете UVA-защита с продължително действие. Слънцезащитните филтри на физически принцип, като титаниев двуокис и цинков окис, действително отразяват ултравиолетовите лъчи (UVA + UVB) от кожата, докато една част от химическите...



следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.