zdrave.bg
Слънцезащита
»причини
причиниНевидимата ултравиолетова (UV) радиация е основният виновник за появата на слънчеви изгаряния. UV-лъчите притежаваj голяма прониквателна способност - могат да преминават през облаците, да се разпръскват във въздуха, да се отразяват от повърхността на сгради, бетон, пясък, сняг и по този начин също да достигат до кожата ни.

Трите вида ултравиолетова радиация се дължи на съответните видове UV-лъчи: UVA, UVB и UVС, като земната атмосфера поглъща почти всички UVС-лъчи, така че те не достигат до повърхността на земята.

Слънчевото изгаряне в буквалния смисъл е изгаряне на кожата, като причината се дължи на едновременното действие на UVА и UVВ лъчите. Въпреки това кожата реагира по различен начин на двата вида:

• UVА – прониква и дълбоките слоеве на кожата, като уврежда мястото на размножаване и развитие на кожните клетки. Бръчките, възрастовите пигментни петна и отпуснатата кожа са все резултат от дългосрочното излагане на UVА-радиация.

• UVВ – засяга повърхността на кожата. Кожата реагира на действието на UVВ-радиацията чрез освобождаване на активни химични вещества, които разширяват кръвоносните съдове на кожата. Това причинява оток и възпаление – именно те са по-известни като слънчево изгаряне.

Основен рисков фактор за слънчевото изгаряне е светлата кожа. Такива хора са значително по-предразположени към изгаряния и са със съответно по-висок риск от кожен рак.

Излагането за продължително време на силно слънце е почти сигурен начин да се стигне до изгаряне. Все пак ограниченият престой на слънце (до половин час в ясен ден) е препоръчително, защото стимулира производството на витамин D в кожата.
следва: симптоми

 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.