zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да преборим жегата - в четири стъпки!Да преборим жегата - в четири стъпки!

Как да помогнем на организма да се справи с горещината.

здраве.bg

Лятото настъпи рязко и с пълна сила. Затова от особено значение е да намерим начин да се предпазим от непосилната жега и да съхраним както физиката, така и психиката си. Независимо колко много сме чели и слушали по този въпрос, може би и тези 4 правила не са за пренебрегване:

Разпределение на времето – ако имате възможност, организирайте дневния си график така, че в най-горещите обедни часове да не сте навън. Между 11 и 17 часа слънцето е най-силно и опасността е най-голяма. Разходките оставете за рано сутрин и привечер, когато е и подходящото време за спорт и тренировки. И още нещо – през горещите дни физическите натоварвания трябва да са ограничени, защото топлината така или иначе изтощава организма.

Правилно облекло – за успешното справяне с изтощителните летни температури от съществено значение е и обличането с подходящи дрехи. По правило, тъмните и прилепнали по тялото тоалети трябва да останат за по-студените дни от годината, а тези от естествени материи в комбинация с шапка и очила, да се изберат за топлото време.

Лятната трапеза – по правило, добре подбраното меню може да намали част от напрежението, което жегата носи на организма. Що се отнася до храната, то е да най-добре преобладаващи да са пресните плодове и зеленчуци. Добре е да се избягват прекалено солените ястия, както и да се спазват изтощителни диети.

Напитките през горещия сезон задължително трябва да разхлаждат. Два литра вода на ден е правило, но към тях могат да се добавят чаша айрян, сок, студен чай. Кафето, газираните напитки и алкохолът няма да ви разхладят и ободрят, напротив, ще провокират жаждата наново.

Задължителното охлаждане – дотук съветите са в една посока – охлаждане. То обаче е необходимо да се прилага и под формата на студени компреси, напръскване с вода или който както е свикнал. Студеният душ обаче не е за препоръчване, тъй като няколко минути след него жегата се усеща още по-силно. Препоръчително е водата да е хладка и приятна.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.