zdrave.bg
Диабет
»хранене
храненеЗахарният диабет е свързан с нарушение в обмяната на веществата – в неговата основа стои недостатъчното усвояване на глюкозата от организма. Диабетът от тип 2 често възниква на фона на затлъстяване.

При всеки вид захарен диабет голяма роля играе правилното хранене. При лека форма на диабет от тип 2 диетата е основен метод на лечение. При средна и тежка форма на заболяването тя трябва да се съчетава с приемането на лекарства за понижаване нивото на инсулина.

Какво е “хлебна единица”

Хлебната единица е своеобразна “мерна лъжица” за изчисляване на въглехидратите. Независимо от вида и количеството на продукта (било то хляб или ябълка) една хлебна единица трябва да съдържа 12-15 грама усвоявани въглехидрати. Тя повишава нивото на захарта в кръвта до една и съща величина – 2,8 ммол/л и изисква за усвояването си от организма 2 единици инсулин.

Хлебната единица е въведена именно за болните от захарен диабет, получаващи инсулин. За тях е особено важно да се спазва всекидневната норма въглехидрати, съответстваща на приемания инсулин. В противен случай може да възникне повишаване или понижаване на захарта в кръвта – хипер- или хипогликемия.

Благодарение на понятието “хлебна единица” болните от захарен диабет получават възможност правилно да си съставят менюто и да заменят едни продукти с други.

1 хлебна единица е равна например на 25-30 г хляб или черен хляб, 1/2 чаша овесена каша или 1 ябълка със среден размер.

За едно денонощие в организма трябва да постъпват 18 до 25 хлебни единици. Целесъобразно е те да бъдат разпределени в 6 хранения: закуска, обяд и вечеря по 3-5 хлебни единици и допълнителни закуски – по 1-2 хлебни единици. По-голямата част от продуктите, които съдържат въглехидрати, трябва да се приема през първата половина от деня.

Принципи на лечебното хранене

Диетата трябва да бъде правилна от физиологична гледна точка:

• Количеството енергия в храната трябва да се равнява на енергийните потребности на болния.

• Количеството...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.