zdrave.bg
Диабет
»хранене
храненеЗахарният диабет е свързан с нарушение в обмяната на веществата – в неговата основа стои недостатъчното усвояване на глюкозата от организма. Диабетът от тип 2 често възниква на фона на затлъстяване.

При всеки вид захарен диабет голяма роля играе правилното хранене. При лека форма на диабет от тип 2 диетата е основен метод на лечение. При средна и тежка форма на заболяването тя трябва да се съчетава с приемането на лекарства за понижаване нивото на инсулина.

Какво е “хлебна единица”

Хлебната единица е своеобразна “мерна лъжица” за изчисляване на въглехидратите. Независимо от вида и количеството на продукта (било то хляб или ябълка) една хлебна единица трябва да съдържа 12-15 грама усвоявани въглехидрати. Тя повишава нивото на захарта в кръвта до една и съща величина – 2,8 ммол/л и изисква за усвояването си от организма 2 единици инсулин.

Хлебната единица е въведена именно за болните от захарен диабет, получаващи инсулин. За тях е особено важно да се спазва всекидневната норма въглехидрати, съответстваща на приемания инсулин. В противен случай може да възникне повишаване или понижаване на захарта в кръвта – хипер- или хипогликемия.

Благодарение на понятието “хлебна единица” болните от захарен диабет получават възможност правилно да си съставят менюто и да заменят едни продукти с други.

1 хлебна единица е равна например на 25-30 г хляб или черен хляб, 1/2 чаша овесена каша или 1 ябълка със среден размер.

За едно денонощие в организма трябва да постъпват 18 до 25 хлебни единици. Целесъобразно е те да бъдат разпределени в 6 хранения: закуска, обяд и вечеря по 3-5 хлебни единици и допълнителни закуски – по 1-2 хлебни единици. По-голямата част от продуктите, които съдържат въглехидрати, трябва да се приема през първата половина от деня.

Принципи на лечебното хранене

Диетата трябва да бъде правилна от физиологична гледна точка:

• Количеството енергия в храната трябва да се равнява на енергийните потребности на болния.

• Количеството...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Одобрявате ли съществуването на вериги аптеки?
  •  Да - цените в тях по правило са по-ниски.
  •  Не - мисля, че те нямат нищо общо с фармацията, а просто гонят само печалбата.
  •  Не обръщам внимание дали аптеката е част от верига или не - интересува ме само ниската цена.
  •  Винаги търся аптека, в която работи истински фармацевт, а не такъв, превърнал се в обикновен продавач. Търся качествена услуга, а не толкова най-ниска цена.
  •  Този въпрос изобщо не ме вълнува.