»хранене
... на белтъчините, мазнините и въглехидратите трябва да бъде балансирано
• През деня трябва да се извършват 5-6 приема на храна.
За да засилят чувството си за засищане, болните от диабет с наднормено тегло трябва да употребяват прясно и кисело зеле, спанак, зелен грах, домати и краставици.
За подобряване на функциите на черния дроб трябва да се приемат храни, съдържащи липотропни фактори (извара, соя, овесени ядки и др.), а също така да се ограничава употребата на месни, рибни бульони и пържени ястия.
Диетата позволява употребата на:
- хляб и хлебни изделия – предимно черен хляб (200-300 г дневно - според лекарската препоръка);
- зеленчукови и рибни супи - 1-2 пъти в седмицата;
- ястия от варено говеждо, телешко или свинско месо, пиле или пуйка;
- ястия от риба - варена или печена;
- гарнитури от зеленчуци (тиквички, краставици, картофи, цвекло, моркови) - сурови, варени или печени;
- бобови растения и макаронени изделия (в ограничено количество и при намалена употреба на хляб);
- яйца - не повече от 2 дневно под формата на омлет, рохко сварени или добавени в други ястия;
- кисели и сладко-кисели плодове (ябълки, портокали, касис);
- мляко и айран (1-2 чаши дневно по лекарско предписание), извара (50-200 грама дневно;
- чай с мляко, слабо кафе, доматен сок, плодови сокове;
- краве масло и растителни мазнини (40 грама дневно).
Храната трябва да бъде богата на витамини и затова е полезно да се консумират бирена или хлебна мая и шипкова отвара.
Забранена е употребата на:
- бонбони, шоколад, сладкарски изделия, сладко и мед, сладолед и други сладки храни;
- мазни, солени, пушени и пикантни ястия;
- горчица и пипер;
- грозде, банани, стафиди.
Захар се допуска само в много ограничено количество - по лекарско предписание.