zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?



Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?

ДНК не е даденост и може да се променя не само от външни фактори, но и от нас самите, гласят някои от модерните научни схващания.

6 февруари 2013, здраве.bg

... показала ниска степен на кохеренция и не успяла да промени съзнателно структурата на предоставената им ДНК.

Балансирана диета - от квантови хранителни вещества

Много хора чувстват, че това, което са или което могат да бъдат, е в състояние да се повлияе от мислите, чувствата и намеренията им. Но тук остава въпросът с негативните емоции. Според изследователите в института HeartMath, когато преживяваме негативни емоции, например гняв, тревожност, омраза, ненавист, или постоянно сме обсебени от негативни мисли като „Мразя работата си”, „Не харесвам това и това”, „Този пък за кой се мисли?”, преживяваме стрес и като резултат запасите ни от енергия се пренасочват.

Емоционалният стрес кара част от енергийния резерв, който иначе би поддържал, възстановявал и поправял биологичните системи в организма, да се изразходва, а друга част да се насочва към неутрализирането на имунните и хормоналните последствия, които произтичат от негативните мисли и чувства.

За сравнение, когато съзнателно активираме кохерентната сила на сърцето си с искрено чувство на любов, грижа и благодарност, позволяваме на енергията на сърцето да работи в наша полза и да възстановява енергийния резерв.

Съзнателният избор да се фокусираме върху позитивното чувство над негативното кара вътрешните системи буквално да се презареждат - да се обновяват психически, физически и емоционално.

Колкото повече прилагаме този метод, толкова по-добре ще се справяме със стреса за в бъдеще. Позитивните чувства подсилват енергийните системи и тялото на клетъчно ниво. В HeartMath наричат тези искрени позитивни емоции „квантови хранителни вещества”.

По-просто обяснена, тази теория твърди, че, когато имаме лош ден или преминаваме през тежък период - болест на близък човек или финансови проблеми - можем всъщност да се погрижим за тялото си – чак до клетъчното ниво (а може би и до ДНК ниво) – като превключим в състояние на позитивна кохерентност и се фокусираме съзнателно върху позитивни емоции и мисли.

Теория...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.