zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?

ДНК не е даденост и може да се променя не само от външни фактори, но и от нас самите, гласят някои от модерните научни схващания.

6 февруари 2013, здраве.bg

Дали гените (ДНК) се контролират само от природата, респективно от еволюцията, или промените в тях зависят и от нас самите? Този въпрос занимава специалистите още откакто науката открива съществуването на ДНК и опознава нейната структура. В Института HeartMath този въпрос се проучва вече повече от десетилетие. За да разберем обаче накъде точно е насочена работата на учените там, трябва първо да се запознаем с особеностите около ДНК.

ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) в ядрото на клетките ни съдържа в себе си подробния план за развитието на тялото ни и инструкции какви ще станем. Например, може да накара очите ни да се превърнат от сини при раждането в светлокафяви по-късно в живота, да определи че от 50-сантиметрово бебе ще се превърнем в човек с височина 178 см, както и да насочва множество други промени в тялото в продължение на живота ни.

Преди учените смятаха, че тази ДНК, с която сме родени, е единственият и решаващ фактор за това кои сме и какви ще станем. Но с течение на времето изследванията откриха, че т.нар. стриктен генетичен детерминизъм е теория с много недостатъци. Поради тази причина се роди нова вълнуваща сфера на проучвания, наречена епигенетика.

ДНК: Епигенетиката и отвъд нея

Сферата на изследванията в епигенетиката проучва как развитието, функционирането и еволюцията на биологичните системи се повлиява от различни сили извън нашата ДНК – включително вътреклетъчни, енергийни влияния и такива от фактори на околната среда. Вече над 50 години повечето учени са единодушни: епигенетичното влияние е от изключителна важност за човешкото развитие.

„Епи” (гръцката дума за „освен”) се комбинира с термина „генетика”, за да става ясно, че този клон на науката се занимава с „нещо повече от генетика”. Това „нещо повече” най-често се определя от околната среда. Което, разбира се, означава, че генетичният ни код и околната среда, в която се развиваме, заедно определят какви сме.

Разликата между генетичния детерминизъм и различните епигенетични...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 

more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.