zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?



Могат ли мислите и психиката да променят гените ни?

ДНК не е даденост и може да се променя не само от външни фактори, но и от нас самите, гласят някои от модерните научни схващания.

6 февруари 2013, здраве.bg

... влияния е особено важна, защото според първото целият ни живот, който се дефинира като съвкупността от физическите, физиологическите и емоционалните поведенчески черти, се контролира от генетичния ни код. Този тип схващания създават впечатлението, че хората са едва ли не жертви – ако гените определят жизненото ни функциониране, то животът ни се контролира от неща, които ние не можем да променим. От това логично следва изводът, че заболяванията, които се предават в семейството (т.е. т.нар. генетични болести), са следствие от предаването на гените, свързани с тях. Лабораторните доказателства обаче сочат, че това не е точно така.

Промяна на ДНК със самоосъзнати позитивни намерения

Изследователите от института HeartMath са открили доказателства, че физическата природа на ДНК веригите може да се промени чрез самоосъзнати позитивни намерения. Публикуваната от тях статия Modulation of DNA Conformation by Heart-Focused Intention описва различни експерименти, в които са постигнати подобни резултати.

Например в едно изследване човек, държащ три проби ДНК, бил насочван към процес на т.нар. позитивна кохерентност - физиологично състояние на психическа, емоционална и физическа хармония и баланс. Техниката на насочване, също разработена от института, се състои в самоосъзнато дишане по време на преживяване на позитивна емоция. След това позитивното намерение трябвало да се вложи в една или повече от ДНК пробите, които или щели да се навият повече, или да се развият. С помощта на инструкциите участникът в експеримента успял да промени две от ДНК пробите до различна степен, а третата останала непроменена.

Според статията тези резултати подкрепят хипотезата, че части от ДНК молекулата могат да се изменят чрез волята ни. Данните сочат, че, когато хората са в самоосъзнато позитивно състояние на любов и в по-кохерентно състояние на физиологично функциониране, имат по-голяма способност да изменят ДНК структурите. Контролната група изследвани лица в проучването показала...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    
 
more news
rss
 
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.