zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо след отслабване отново дебелеем



Защо след отслабване отново дебелеем

3 причини за това излишните килограми да се възвръщат след толкова усилия за отслабване.

30 октомври 2012, здраве.bg

... , но, ако пренебрегнем тази важна стъпка, много скоро ще се окажем отново там, откъдето сме тръгнали.

• Решението: За да се научим да поддържаме теглото си с подходящите диета и режим на упражнения, просто трябва да правим същите неща, които сме правили в опита си да отслабнем, но като добавим 20% повече храна и съкратим с 20% тренировките.

Например, ако сме приемали по 1700 калории на ден, докато сме отслабвали, след това можем да започнем да приемаме по 1900 калории. Ако сме правили упражнения общо 10 часа седмично, можем да ги намалим на 8 часа. Трябва да тестваме тази система в продължение на поне седмица и да проверяваме теглото си. Ако нищо не се промени, можем да повторим схемата за още една седмица.

Ако след две седмици все още поддържаме същите килограми и мерки, значи успешно сме определили поддържащите диета и упражнения. Ако пък продължим да сваляме килограми и с този режим, можем да добавим още 10% калории към диетата и да намалим упражненията с още 10%. Но, ако започнем да качваме килограми и талията ни започне да се разширява, значи сме прекалили и трябва да направим крачка назад като ограничим още малко калориите и увеличим отново упражненията.

След не повече от 4 седмици би трябвало да имаме вече представа какво количество калории и упражнения са ни необходими, за да поддържаме теглото си. След това всичко, което трябва да направим, е да открием нови и креативни храни и ястия, които да съчетаваме, докато поддържаме тялото, за което толкова сме се старали.

3. Негативен социален натиск

Въпреки че в модерното ежедневие всички сме толкова свикнали с компютрите, телефоните и таблетите си, че можем да забравим как изглежда някой на живо, все пак си оставаме много социални същества. Поради тази причина негативната обратна връзка може да убие ентусиазма и усилията ни. Още по-лошото е, че много от негативните коментари могат да идват от хората, от които най-малко очакваме – роднините и приятелите ни.

Някои хора просто обичат да омаловажават...

 
 
етикети:
Още по темите:
хранене и диети    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.